Braconajul
Braconajul cinegetic la Valea Ierii ca sport colectiv PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Marţi, 04 Septembrie 2018 07:16

De mulți ani Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii a fost asaltat în mod discret de braconieri din zonă și din alte localități fiind tentați de faptul că este mai izolat, la marginea județului Cluj și are o pază care s-a dovedit că permite astfel de acțiuni ilegale.

De regulă, nimeni nu a văzut, nimeni nu a auzit nimic în acest sens. În mod ciudat, administratorul acestui fond, respectiv Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Cluj - AJVPS Cluj și Clubul de vânătoare Câmpia-Turzii, stuctura subordonată care administra direct Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii a organizat în mod defectuos paza acestui fond, uneori paznicul locuind la distanțe de peste 100 km și fiind foarte rar la pază în acest fond, alteori luni de zile nefiind nici un paznic angajat sau, mult mai rău, fiind angajate în funcția de paznic de vânătoare persoane cunoscute ca având frecvente acțiuni de braconaj în "palmaresul de vânător sportiv". Cum a fost posibil să se ajungă aici? Probabil că datorită corupției și a tăinuirii, altfel nu se pot explica mulțimea neregulilor existente în administrarea acestui fond de vânătoare.

Cum se zice că ulciorul nu merge de multe ori la apă și se sparge, tot așa au început să fie descoperite acțiuni de braconaj pe Fondul de vânătoare Valea Ierii. Primul caz recent a fost în anul 2017, când un vânător din Valea Ierii, probabil a confundat un cal cu o ciută (femela speciei de cerb carpatin) la lumina reflectorului, într-o acțiune de braconaj pe timp de noapte și a fost descoperit de polițiști după ce a împușcat calul unui fermier. Mai multe detalii se pot citi aici.

Alt caz mai recent a fost când polițiști de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au descoperit, se pare, o rețea de braconieri care activau pe Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii sub acoperirea că sunt membri vânători în Grupa de vânătoare Valea Ierii, iar unul dintre ei era chiar paznicul de vânătoare al acestui fond. Mai multe detalii se pot citi aici.

Sigur că se pune întrebarea: aceste cazuri de braconaj au fost singulare sau au fost un șir de acțiuni de braconaj care au fost oprite prin intervenția polițiștilor care le-au urmărit și le-au descoperit având probe care au justificat reținerea armelor de vânătoare de la acei vânători sportivi care au confundat sportul legal cu o afacere ilegală cu carne de vânat și trofee de vânătoare? Doar un copil ar putea crede că au fost cazuri singulare.

Rămâne de văzut ce politică de administrare pentru Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii va aborda conducerea AJVPS Cluj care a avut grijă să modifice Statutul acestei asociații în sensul că persoanele cu funcția de șef de grupă, ajutorul șefului de grupă și gospodarul grupei pentru Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii să nu fie alese de către membri vânători ca la alte grupe, ci să fie numite de către președintele AJVPS Cluj. Motivul a fost că este foarte mare taxa de arondare a acestui fond de vânătoare din cauza ca are foarte mult vânat și ca atare cota de recoltă, adică numărul de exemplare de vânat care se pot recolta anual este mare.

Realitatea din teren este cu totul alta. Din cauza intensificării acțiunilor de braconaj și a unei administrări ciudat de defectuoase, pe Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii au scăzut foarte mult efectivele de vânat. Evaluările efectivelor de vânat efectuate de AJVPS Cluj au fost exagerat de mari. Evaluările făcute de către Fundația Eco-Mont în anii 2014 și 2016 arată starea reală a efectivelor la acea dată. De atunci situația a ajuns și mai rea. Efectivele de vânat au scăzut continuu pe Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii și vor continua să scadă până când acest fond va fi administrat în mod responsabil, eficient și cinstit.

Să sperăm că acest lucru se va și întâmpla.

Ultima actualizare în Vineri, 12 Iulie 2019 10:37
 
Atracția pentru braconaj la Valea Ierii PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Vineri, 14 Martie 2014 13:10

Braconajul este infracțiunea prin care se practică ilegal vânătoarea sau pescuitul.Braconaj

Este de notorietate că braconajul este tot mai prezent în ultimii ani și pe Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii.

Ultima actualizare în Sâmbătă, 15 Martie 2014 15:14
Citeşte mai mult...
 
Braconajul- scurt istoric PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Vineri, 09 Martie 2012 14:37

Societatea modernă este atrasă de activitățile sportive și de agrement.

Vânătoarea și pescuitul sunt astfel de activități, cu trecut și tradiții care se pierd în timpuri străvechi. Pe lângă partea sportivă care este pozitivă s-a dezvoltat și partea negativă numită braconaj.

Braconaj a existat de mulți ani. După revoluția din 1989, prin scăderea autorității statului, a fost favorizată dezvoltarea braconajului, iar braconierii au început să intre în zonă fără să le pese de controale deoarece erau informați că anu se fac. Persoanele care au favorizat în zonă dezvolotarea acestor activități ilegale au fost unii angajați din personalul silvic care administrează pădurea deținută pe raza comunei Valea Ierii de către comune din județul Alba și orașul Cîmpeni, muncitori forestieri, alți silvicultori, personal de pază, patroni, locuitori, vânători din județ, etc.

Ca urmare a braconajului s-au redus semnificativ efectivele de cerbi, urși, mistreți și căpriori. Este cunoscut, de exemplu, spectacolul mirific oferit de cerbi în perioada de împerechere. În ultimii ani acest spectacol este tot mai șters, iar dacă braconajul nu va fi stăvilit cu severitate va veni repede ziua când prezența cerbilor în zonă va fi doar amintire.

Nu este nimic nou sub soare, deoarece așa ceva s-a mai întâmplat la câțiva ani după primul război mondial, când cerbii au fost distruși în întregime, astfel că prin anii 1960 a fost nevoie să fie recolonizați prin viței aduși din alte zone din România și îngrijiți cu mult efort și dăruire de către pădurarii din zonă.

Ultima actualizare în Luni, 06 Iulie 2015 13:10