Defrișarea pădurilor
Societatea civilă cere protejarea pădurilor PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Luni, 11 Mai 2015 12:01

 

Datorită întârzierii aplicării măsurilor severe care se impun pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri și în primul rând al defrișărilor masive de versanți care au rămas fără vinovați cunoscuți și sancționați în multe cazuri, societatea civilă este tot mai responsabilizată pentru a se face auzită.

Ceea ce este o bucurie pentru organizațiile neguvernamentale este faptul că vocea lor este auzită și luată în seamă.

Citiți aici mai multe detalii.

Despre amploarea protestelor și măsurile viitoare anunțate de către autoritățile statului puteți citi aici și apoi cititi aici.

Analiza făcută de HotNews.ro referitor la ce a declanșat protestele pentru salvarea pădurilor o puteți citi aici.

.IMG 4642

Ultima actualizare în Vineri, 19 Februarie 2016 10:58
 
Radarul pădurilor PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Joi, 02 Octombrie 2014 06:01

" Radarul pădurilor " este un sistem informatic de control pentru prevenirea tăierilor ilegale de pădure.

Pentru a fi verificat un camion care transportă material lemnos trebuie doar anunțat la 112 numărul de înmatriculare a mașinii și bineînțeles locul și ora deplasării. Verificarea se face automat, pe calculator, fără a fi nevoie de oprirea mașinii.

În țări precum Germania, Franța, Suedia acest sistem se aplică de mulți ani și au păduri frumoase.

Cetățenii care transportă lemn pentru nevoile gospodărești, în cantitate de până la trei mc, nu trebuie să folosească acest sistem informatic, ci doar agenții economici.

Mai multe informații puteți citi aici.

transport-lemne

Ultima actualizare în Marţi, 15 Septembrie 2015 18:24
 
Exploatarea abuzivă a pădurilor PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Marţi, 01 Aprilie 2014 08:00

Exploatarea abuzivă a lemnului din pădurile situate în comuna Valea Ierii a cunoscut o dezvoltare tot mai mare după anul 1990.

Aceasta dovedește că oamenii se ghidează mai mult după interesele lor egoiste și nu după principii de viață sănătoase pentru a exploata resursele naturale în mod legal, echilibrat și cu măsuri de refacere a mediului înconjurător.IMG 4642

Ultima actualizare în Miercuri, 01 Iulie 2015 08:50
Citeşte mai mult...
 
Nerespectarea regimului silvic, cauze și soluții PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Vineri, 14 Martie 2014 14:08

Criza economică a fost unul dintre factorii care au dus la exploatarea irațională a pădurilor în România.

În bazinul forestier Valea Ierii pădurea este administrată în prezent de două ocoale silvice de stat și două private. Cu toate acestea regimul silvic nu a fost mai bine respectat, ci dimpotrivă pădurea a fost exploatată tot mai abuziv, cu tot mai multe ilegalități , valorificată tot mai părtinitor și cu prea puține măsuri de refacere.

Se vorbește că și pădurea din proprietatea comunei Valea Ierii este tot  în aceeași situație. În imagine pădurea defrișată de la Întreiere. 

Pădure Valea Ierii Întreiere

Una dintre cauzele care au dus la nerespectarea regimului silvic a fost lipsa cadastrului forestier ceea ce a creat mediul confuz în care cei interesați au putut opera abuzuri aparent la adăpostul legii. O altă cauză este personalul insuficient la inspectoratele teritoriale de regim silvic și vânătoare. Mai multe detalii citiți aici.

Toate acestea ar trebui prevăzute în noua Strategie Forestieră Națională. Dar oare ajunge să avem legi și alte reglementări ca pădurea să fie protejată sau este nevoie de o monitorizare mai atentă și mai hotărâtă din partea societății civile și o educație ecologică mai frecventă a cetățenilor pentru conștientizarea riscurilor ecologice?

Ultima actualizare în Miercuri, 01 Iulie 2015 08:15
 
Județul Cluj fruntaș la defrișări de păduri PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Joi, 11 Octombrie 2012 08:34

 

Și în județul Cluj defrișările ilegale de pădure au atras oportuniștii de afaceri rapide, chiar dacă sunt ilegale și cu riscuri pentru făptuirori și pentru cei responsabili cu paza și protecția lor.

Prefectul Gheroghe Vușcan a luat o măsură severă și l-a destituit pe șeful Ocolului Silvic Turda, pe contabilul şef şi alţi trei pădurari.

Mai multe informații despre acest caz puteți citi aici.

 

alt

 

Ultima actualizare în Miercuri, 01 Iulie 2015 08:35
 
Sancționarea furtului de lemn din pădure PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Joi, 07 Iunie 2012 07:57

În Revista Lumea satului nr.9 din 1-15 mai 2012 a apărut un articol despre situația soluționărilor în instanță a dosarelor penale pentru defrișări ilegale de pădure pe care-l redăm integral mai jos.

 

„În pădure se fură ca-n... codru“

• Justiţia închide ochii la tăierile ilegale

În perioada 2009-2010 au fost instrumentate 7.168 de dosare penale, la nivelul parchetelor. Dintre acestea, 60% au primit NUP (neurmărire penală) din partea procurorilor, 27% au avut alte soluţii de netrimitere în judecată şi doar 13% (723 de dosare) au ajuns în instanţă. Însă numai 34 de inculpaţi au primit pedepse cu închi­soare cu executare, adică mai puţin de 0,5% dintre cei implicaţi într-un dosar penal, se arată în studiul „În pădure se fură ca-n codru. O analiză a mecanismelor de prevenire şi combatere a ilegalităţilor silvice din România“, realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu WWF România.

Ultima actualizare în Miercuri, 01 Iulie 2015 08:48
Citeşte mai mult...
 
Defrișarea pădurilor PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Vineri, 09 Martie 2012 14:15

Defrișarea pădurilor atrage consecințe pentru toți Presiunile economice locale după desființarea fabricii de cherestea au îndreptat atenția localnicilor și a firmelor spre exploatarea cât mai intensă a pădurii pentru realizarea unui profit cât mai mare.

Înființarea Ocolului Silvic Privat Valea Ierii a dus la o intensificare a exploatării pădurilor pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și asigurarea salariilor mari ale personalului.

O practică nouă introdusă de cel mai mare jucător de pe piața locală, Holzindustrie Schweighofer S.R.L, a dus la exploatarea masivă a pădurii tinere, cu randament redus la exploatare, dar care asigură materia primă necesară pentru acest colos industrial, prelucrată la fabrica de cherestea din Sebeș.

 

Despre efectul negativ al activității acestei firme austriece în România puteți citi aici.

Ce viitor va mai avea pădurea în zonă dacă cea tânără este exploatată deja acum înainte de a ajunge la maturitate și rentabilitate pentru exploatare?

Ultima actualizare în Miercuri, 01 Iulie 2015 08:57
 
«ÎnceputAnterior12UrmătorSfârşit»

Pagina 2 din 2