Biserica este mai mult decât o clădire, o instituție sau o organizație a unei comunități religioase. Biserica creștină este un organism spiritual format din totalitatea membrilor care o compun, un organism spiritual care este, sau mai bine zis, ar trebui să fie viu prin aplicarea Cuvântului revelat prin Biblie sau poate fi un organism spiritual mort în ritualuri seci, confuze și fără o revelație divină proaspătă din Biblie.
Clădirile în care se adună credincioșii pentru închinare și învățătură din Sfînta Scriptură nu reprezintă trăirea în sfințenie, cu evlavie și frică de Dumnezeu a acelor credincioși.
Religia are tendința să ne tragă într-o parte sau alta a drumului spre mântuire trasat de căpetenia și desăvârșirea credinței noastre, adică de Domnul Isus Cristos.
Așadar, pentru a fi mântuiți, nu este sufient să practicăm anumite ritualuri, tradiții sau obiceiuri de închinare prin care ajungem să ne credem mai grozavi decât alți credincioși din alte culte sau denominațiuni creștine.
Este nevoie de ceva mult mai profund pentru mânturie, este nevoie să trecem de la o formă de religie mai mult sau mai puțin moartă, la o relație cu Dumnezeu care să fie vie, profundă și transformatoare în asemănarea cu Domnul Isus Cristos și prin jertfa Lui desăvârșită pentru toate păcatele noastre trecute, prezente și viitoare.
Mijlocul de ajunge la o astfel de relație mistică cu Dumnezeu este doar credința în Dumnezeu și în Cuvântul lui Dumnezeu numit Biblia sau Sfânta Scriptură și aplicarea acelor principii, legi și porunci la viața personală bazați pe harul și bunătatea lui Dumnezeu și nu pe puterea sau priceperea noastră.
Ce te împiedică pe tine care citești acest text să începi această căutare mistică și apoi dezvoltarea relației tale personale cu Dumnezeu?
Mai jos sunt imagini cu Casele de rugăciune ( Isaia 56:7 b) din comuna Valea Ierii, numite biserici sau mănăstiri.
Mai jos sunt clădirile aparținând Bisericii Ortodoxe-Parohia Valea Ierii, la stânga și la dreapta este noul locaș de închinare al Bisericii Ortodoxe din Valea Ierii construit în anul 2012, iar mai jos este clădirea care se dorește a fi locul nou locaș de închinare al Bisericii Ortodoxe Valea Ierii, aflat în construcție.
  
Clădirea veche a Biericii Ortodoxe Valea Ierii, era atestată documentar din anul 1855, dar a ars în condiții suspecte, în mod ciudat, la scurt timp după ce credincioșii au plecat spre casă după liturghia de dimineață. Daca vrei să vezi filmul respectiv dă clik aici.
Dacă a fost un accident sau nu doar Dumnezeu știe. Au fost întrebări chiar într-o ședință a Consiliului local Valea Ierii și una dintre ele, pusă de către unul dintre consilierii locali a fost aceasta: De ce a ars biserica? Această întrebare a rămas fără nici un răspuns, doar o suspiciune ciudată a plutit peste cei prezenți ca și cum cineva știa că este ceva necurat în spate, dar nimeni nu îndrăznea să zică adevărul. Altă întrebare pusă de credincioșii ortodoxi în zilele acelea au fost: De ce nu s-a recostruit clădirea pentru că erau doar cateva grinzi de la intrare arse? De ce s-a demolat biserica fără să fie întrebați credincioșii ortodoxi din comună? Probabil au fost multe alte întrebări asemănătoare.
Cert este că o astfel de clădire veche avea o valoare inestimabilă pentru comunitate. Regretabil este că de multe ori ne dăm seama prea târziu despre ce este de valoare în comunitate...

Mănăstirea Ortodoxă Muntele Rece a fost construită în anul 1996 la granița dintre comuna Valea Ierii și comuna Măguri-Răcătău, respectiv între satele Plopi și Muntele Rece. Numele ei a stârnit nemulțumire în inima multor locuitori din Valea Ierii la vremea aceea, deoarece era amplasată chiar pe granița dintre comune, iar cea mai mare parte este situată pe teritoriul comunei Valea Ieirii și toate celelalte clădiri anexe acestei mănăstiri sunt pe teritoriul comunei Valea Ierii. Terenul a fost nivelat pentru construire și nu se mai poate cunoaște cumpăna apelor, creasta dealului care delimita cele două comune, ci doar localnicii știu pe unde era aceasta.
Fostul primar al comunei Valea Ierii din acea perioadă, a mers personal la Episcopie cu o cerere pentru schimbarea denumirii Mănăstirii Muntele Rece, fie în Mănăstirea Plopi, deoarece cea mai mare parte a clădirii mănăstirii și toate clădirile anexe mănăstirii erau amplasate pe teritoriul comunei Valea Ierii, satul Plopi, fie să fie stabilită o denumire diferită, nepărtinitoare cu oricare dintre cele două comunități. La Episcopia Vadului, Felecului și Clujului, cum era denumită atunci, nu s-a acceptat schimbarea denumirii acestei mănăstiri dovedind încă o dată că este foarte greu de îndreptat un lucru croit greșit de la început. S-a ajuns la această denumire deoarece preotul ortodox din satul Muntele Rece a fost mai activ în a promova construirea acestei mănăstiri, iar preotul ortodox din Valea Ierii nu s-a implicat așa de hotărât în acest proiect.
După ce a fost hotărâtă de către preoți și membrii consiliilor parohiale ortodoxe din cele două comunității arhitectura specifică zonei montane, la câțiva ani, după ce fostul stareț a decedat într-un accident auto, noul stareț, poate îndrumat de cei de la Episcopie, a demarat renovarea clădirii și schimbarea stitului aritectural montan cu unul mai de câmpie. Dacă a fost bine sau nu comunitatea ortodoxă din cele două comune vecine trebuie să-și spună prima dată cuvântul, apoi ceilalți cetățeni, observatori sau specialiștii în domeniul aritecturii.
În stânga este clădirea Mănăstirii Muntele Rece în forma inițială, cu șapte turnuri, iar la mijloc și în dreapta este clădirea acestei mănăstiri renovată, cu două turnuri, conform noului curent arhitectural ortodox român.
  
Creștinii penticostali din Valea Ierii au construit o Casă de rugăciune în anul 1996 sub autoritatea Bisericii Apostolice Penticostale, Cultul Penticostal din România.
Aceasta este o biserică mai nouă în comună, cu membri mai puțini, dar cu o formă de închinare mai înflăcărată.

|