Poluarea
Poluarea cu plastic- pericol pentru sănătate PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Joi, 04 Iulie 2019 07:04

Așa cum se poate observa cand circulăm pe drumuri sau ne plimbăm prin păduri, pe lângă cursuri de apă, pe litoral sau prin emisiuni mass media, poluarea cu plastic este tot mai mare peste tot în lume. Plasticul a devenit parte din cultura modernă. Este indispensabil deoarece este folosit de la pixuri la echipamente medicale, de la aparate electonice la autoturisme și avioane. Acest lucru nu înseamnă că nu suntem responsabili de poluarea tot mai mare cu plastic de care unii suntem vinovați pentru că aruncăm deșeuri de plastic pe unde apucăm, iar alții suntem vinovați pentru că nu luăm nici o atitudine civică împotriva acestor stări de fapt cu privire la poluarea cu plastic.

Poluarea cu plastic ajunge de pe sol în cursuri de apă, în mări și oceane și în aer, fiind un factor negativ tot mai periculos pentru sănătatea oamenilor și a celorlalte viețuitoare de la pești la păsări și mamifere.

Pentru a afla mai multe despre efectele poluării cu plastic poate fi consultat raportul Centrului pentru Dreptul Internațional de mediu (CIEL) chiar-aici.

Ultima actualizare în Vineri, 12 Iulie 2019 10:36
 
Acoperișuri contra poluării PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Marţi, 16 Octombrie 2012 07:08

Acoperișuri verzi au apărut și în comuna Valea Ierii după ce a fost construită pensiunea Lara. Apoi au mai apărut și în alte curți din zonă.

Specialiști în domeniu consideră că acoperișurile verzi asigură un filtru pentru diferite particule de materii poluante.

Mai multe informații despre astfel de acoperișuri și rolul lor puteți citi aici.

 

 

 

Ultima actualizare în Miercuri, 01 Iulie 2015 08:11
 
Poluarea PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Vineri, 09 Martie 2012 14:24

Poluarea solului, a apei și a aerului a început să fie o problemă și în Valea Ierii; în intravilan și în zonele pentru agrement și mai nou în păduri, principalul factor de poluare este reprezentat de către deșeurile menajere, abandonate în albii, lângă drum, la marginea și în interiorul pădurii. Responsabili de această poluare sunt locuitorii comunei, autoritățile locale, culegătorii de ciuperci și fructe de pădure și turiștii.

Vinovați suntem cu toții din zonă într-o măsură mai mare sau mai mică și cei care trec pe aici cu diferite scopuri. Ce credeți că ar trebui să facem pentru a ieși din acestă mizerie? Putem să ne urmăm în contiunare interesele persoanale fără să ne pese de ce este în jurul nostru sau putem începe să luăm atitudine împotriva acestei stări și să învățăm să spunem adevărul și apoi să ne exercităm responsabilitatea de a nu mai polua noi și de a solicita consătenilor și autorităților să vegheze la respectarea legislației în acest domeniu.

Ultima actualizare în Miercuri, 01 Iulie 2015 07:52
 
Poluarea în Valea Ierii, Plopi PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Vineri, 20 Ianuarie 2012 15:51

Poluarea este o problemă tot mai stringentă a societății actuale. Poluarea prin deșeurile menajere aruncate în marginea drumurilor, pe marginea pâraielor, în cursuri de apă, la capete de poduri, pe pășuni sau în pădure este o problemă gravă în multe localități, pe multe terenuri și în multe păduri din România.

 

Problema colectării și evacuării deșeurilor menajere, este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă autoritățile din România pentru asigurarea salubrității și a protecției mediului. Românii au tendința să considere că deșeurile aruncate peste tot,

în spatele curții, în albiile râurilor și ale văilor, la marginea sau în mijlocul pădurii, la capetele de podețe, pe marginea drumului, în stațiile de autobuz și așa mai departe este un lucru neânsemnat, care nu face nici un rău, în comparație cu celelalte probmeme mai grave pe care le are, fără îndoială, România. Ținem să îi contrazicem: gunoaiele nu dispar de la sine; le acoperă doar vegetația în timpul verii, urmând ca la prima ploaie mai puternică iarba să se culce și să le arate în adevărata lor urâțenie. Iar dacă din nefericire plouă mai mult ele vor fi colectate și adunate frumos în ceva răchiți, tufe, margini de borduri, pârâuri, râuri, lacuri de acumulare etc. Prin colectarea selectrivă a deșeurilor se poate face o economie de energie pentru obținerea unor materii prime.

 

 

În comuna Valea Ierii încă nu se practică colectarea selectivă a deșeurilor, dar sunt unele localități în județul Cluj unde se practică și totuși nu au nici o eficiență pentru că în final se amestecă din nou în mașinile de transport al acestor deșeuri.

 

Așa că, data viitoare când mai vedeți câte un morman de gunoaie, gândiți-vă care este contribuția pe care o aveți la acesta? Poate fi fie participarea dvs. ca alături de alți concetățeni fără responsabilitate pentru păstrarea unui mediu înconjurător curat, fie indiferența și lipsa de voință de a vă manifesta dezacordul față de astfel de practici?

 

 

Faptul că recunoaștem că nu este bine nu schimbă cu nimic lucrurile. Este nevoie de acțiune în comun cu cei care au și ei astfel de bune intenții și când se impune, este nevoie de a cere socoteală autorităților locale sau a celor de la alt nivel.

 

Să vă dăm un exemplu de poluare prin deșeuri menajere depozitate în locuri neautorizate în locul numit Iclejie din satul Plopi, comuna Valea Ierii care nu este singurul de acest fel din comună. Se poate observa că acolo s-a format o practică de mai mult timp prin aruncarea gunoaielor în marginea drumului pe fondul neasigurării de către autoritățile locale a condițiilor pentru colectarea și evacuarea deșeurilor menajere. Locuitorii ar putea să ia atitudine și să propună primăriei măcar instalarea unui astfel de container.

Observați realitatea acestui fapt descris mai sus, prin imaginile luate de la fața locului:

 

Ultima actualizare în Luni, 06 Iulie 2015 12:59