Turismul
Principiile ecoturismului PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Sâmbătă, 19 August 2017 11:05

Ecoturismul este un mod de a face turism durabil. Este tot mai dezvoltat și aduce dezvoltare durabilă și în comunități uitate de lume, dar care au ceva sălbatic, ceva natural care să atragă turiștii. Societatea Internațională de Ecoturism a publicat în anul 1993 un set de recomandări:„Ecotourism Guidelines for Tour Operators”, care au fost acceptate și însușite apoi de către reprezentanti ai industriei turistice, ONG-uri si specialisti din întreaga lume.

Principiile ecoturismului

1. Ecoturismul se desfăsoară în cadrul naturii si se bazează pe experienta directă si personală a turistilor în natură.

2. Ecoturismul contribuie la o mai bună întelegere, apreciere si bucurie de a descoperi si ocroti natura si cultura locală traditională, atât pentru vizitatori cât si pentru comunitatea locală.

3. Ecoturismul oferă cele mai bune practici de turism si planificare din punct de vedere al conservării naturii si dezvoltării durabile. Produsul ecoturistic se desfăsoară si este condus astfel încât să protejeze si să pună în valoare mediul natural si cultural în care se desfăsoară.

4. Ecoturismul contribuie în mod pozitiv la protejarea ariilor naturale. Ecoturismul oferă modalităti practice pentru bunul management si protectia ariilor naturale (spre exemplu oferirea ajutorului financiar în actiunile de reabilitare a ariilor naturale, strângerea deseurilor lăsate de turisti sau contributii îndreptate către organizatiile de conservare).

5. Ecoturismul oferă contributii durabile privind dezvoltarea comunitătilor locale. Beneficiile locale pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpărarea de bunuri si servicii locale si folosirea facilitătilor locale.

6. Ecoturismul trebuie să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunitătii locale vizitate si să contribuie la conservarea culturii si traditiilor locale. Activitătile de ecoturism oferă în acelasi timp contributii constructive pe termen lung acestor comunităti.

7. Ecoturismul trebuie să răspundă asteptărilor turistilor. Potentialii eco-turisti au un nivel înalt de educatie si de asteptări, asadar gradul de satisfacere legat de produsul ecoturistic este esential.

8. Marketingul pentru ecoturism oferă clientilor informatii complete si responsabile care conduc la cresterea respectului pentru mediul natural si cultural al zonelor vizitate si a gradului de satisfacere a turistilor.

Ultima actualizare în Vineri, 12 Iulie 2019 10:38
 
Strategia națională de ecoturism PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Joi, 08 Noiembrie 2012 15:25

Ceva date pentru cei intresați

 

Mai multe detalii aflați aici:

Document PDF

Strategia națională de ecoturism - faza 1

Document PDF

Strategia națională de ecoturism - faza 2

 
Ecoturism- definiție PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Joi, 18 Octombrie 2012 14:44

ECOTURISM definiţie şi principiiCreşterea preocupării pentru mediul înconjurător cuplată cu insatisfacţia oferită de turismul de masă a dus la o creştere a cererii pentru turismul bazat pe natură. În acelasşi timp ţări mai puţin dezvoltate au început să realizeze că turismul bazat pe natură oferă mijloace de a aduce venituri semnificative la balanţa de plăţi externe şi în acelaşi timp are efecte mai puţin distructive asupra resurselor decât agricultura şi exploatările forestiere. Pâna la mijlocul anilor '80 câteva ţări au realizat că ecoturismul este un mijloc de a obţine dezvoltare prin conservare.

 

Ultima actualizare în Joi, 04 Iunie 2015 18:57
Citeşte mai mult...
 
Turismul rural PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Luni, 20 Februarie 2012 16:58

Turismul poate asigura o sursă importantă de venit în mediul ruralTurismul practicat în mediul rural, sau numit altfel turismul rural, se diferențiază de agroturism și eco-turism. Definiția folosită pentru aceste componente ale turismului a fost preluată din Abecedarul de ecologie și agroturism editat la Cluj-Napoca în anul 2010.

 
 

Turismul rural este un tip de servicii turistice în zone rurale de cazare și servire a mesei caracterizat printr-o ofertă de servicii localizate în mici centre rurale. Clădirile de cazare au capacitate redusă, locuinţe tradiţionale decorate într-un stil rustic. Acestea pot oferii doar cazarea sau cazare cu masă într-un sistem familial.

Ultima actualizare în Joi, 04 Iunie 2015 18:57
Citeşte mai mult...