Nerespectarea regimului silvic, cauze și soluții PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Vineri, 14 Martie 2014 14:08

Criza economică a fost unul dintre factorii care au dus la exploatarea irațională a pădurilor în România.

În bazinul forestier Valea Ierii pădurea este administrată în prezent de două ocoale silvice de stat și două private. Cu toate acestea regimul silvic nu a fost mai bine respectat, ci dimpotrivă pădurea a fost exploatată tot mai abuziv, cu tot mai multe ilegalități , valorificată tot mai părtinitor și cu prea puține măsuri de refacere.

Se vorbește că și pădurea din proprietatea comunei Valea Ierii este tot  în aceeași situație. În imagine pădurea defrișată de la Întreiere. 

Pădure Valea Ierii Întreiere

Una dintre cauzele care au dus la nerespectarea regimului silvic a fost lipsa cadastrului forestier ceea ce a creat mediul confuz în care cei interesați au putut opera abuzuri aparent la adăpostul legii. O altă cauză este personalul insuficient la inspectoratele teritoriale de regim silvic și vânătoare. Mai multe detalii citiți aici.

Toate acestea ar trebui prevăzute în noua Strategie Forestieră Națională. Dar oare ajunge să avem legi și alte reglementări ca pădurea să fie protejată sau este nevoie de o monitorizare mai atentă și mai hotărâtă din partea societății civile și o educație ecologică mai frecventă a cetățenilor pentru conștientizarea riscurilor ecologice?

Ultima actualizare în Miercuri, 01 Iulie 2015 08:15