Roşiile protejează împotriva accidentelor vasculare PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Luni, 15 Octombrie 2012 07:06

Leguma care poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Un studiu a arătat că roşiile înjumătăţesc riscul producerii accidentelor cerebrale


 
Leguma care poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Un studiu a arătat că roşiile înjumătăţesc riscul producerii accidentelor cerebrale
Foto: coachingwithcory.blogspot.com
Un studiu realizat de cercetători finlandezi relevă faptul că persoanele care consumă roşii, bogate în licopină, un puternic antioxidant, prezintă mai puţine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral, informează AFP.
Conform studiului, persoanele care au în sânge un nivel ridicat de licopină prezintă cu 55% mai puţine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 1.031 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani. Nivelul de licopină din sânge a fost măsurat la începutul studiului, iar participanţii au fost monitorizaţi, în medie, timp de 12 ani.
Dintre cei 258 de bărbaţi cu nivelul cel mai scăzut de licopină în sânge, 25 au suferit un atac cerebral, faţă de 11 din rândul celor 259 de bărbaţi cu nivelul cel mai ridicat de licopină în sânge. 
Oamenii de ştiinţă nu au luat în considerare accidentele vasculare cerebrale provocate de un cheag sangvin şi nici cele provocate de o hemoragie.
Studiul a arătat că participanţii care prezentau în sânge cel mai înalt nivel de licopină aveau cu 59% mai puţine riscuri de a suferi un atac cerebral din cauza unui cheag decât cei cu cel mai mic nivel de licopină în sânge.
"Studiul vine să sublinieze virtuţile unui regim alimentar bogat în fructe şi legume care poate diminua riscul de accident cerebral", a declarat Jouni Karppi, cercetător al Universităţii din Finlanda.
Oamenii de ştiinţă au analizat şi nivelurile de alţi antioxidanţi prezenţi în sânge - alfacaroten, betacaroten, alfatocoferol (o formă de vitamina E) şi vitamina A (retinol) - însă nu au găsit nici o asociere între nivelul acestora şi diminuarea riscurilor de accident cerebral.

SURSA: Antena 3
Ultima actualizare în Luni, 29 Octombrie 2012 08:58