Ecoturismul este un mod de a face turism durabil. Este tot mai dezvoltat și aduce dezvoltare durabilă și în comunități uitate de lume, dar care au ceva sălbatic, ceva natural care să atragă turiștii. Societatea Internațională de Ecoturism a publicat în anul 1993 un set de recomandări:„Ecotourism Guidelines for Tour Operators”, care au fost acceptate și însușite apoi de către reprezentanti ai industriei turistice, ONG-uri si specialisti din întreaga lume.
Principiile ecoturismului
1. Ecoturismul se desfăsoară în cadrul naturii si se bazează pe experienta directă si personală a turistilor în natură.
2. Ecoturismul contribuie la o mai bună întelegere, apreciere si bucurie de a descoperi si ocroti natura si cultura locală traditională, atât pentru vizitatori cât si pentru comunitatea locală.
3. Ecoturismul oferă cele mai bune practici de turism si planificare din punct de vedere al conservării naturii si dezvoltării durabile. Produsul ecoturistic se desfăsoară si este condus astfel încât să protejeze si să pună în valoare mediul natural si cultural în care se desfăsoară.
4. Ecoturismul contribuie în mod pozitiv la protejarea ariilor naturale. Ecoturismul oferă modalităti practice pentru bunul management si protectia ariilor naturale (spre exemplu oferirea ajutorului financiar în actiunile de reabilitare a ariilor naturale, strângerea deseurilor lăsate de turisti sau contributii îndreptate către organizatiile de conservare).
5. Ecoturismul oferă contributii durabile privind dezvoltarea comunitătilor locale. Beneficiile locale pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpărarea de bunuri si servicii locale si folosirea facilitătilor locale.
6. Ecoturismul trebuie să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunitătii locale vizitate si să contribuie la conservarea culturii si traditiilor locale. Activitătile de ecoturism oferă în acelasi timp contributii constructive pe termen lung acestor comunităti.
7. Ecoturismul trebuie să răspundă asteptărilor turistilor. Potentialii eco-turisti au un nivel înalt de educatie si de asteptări, asadar gradul de satisfacere legat de produsul ecoturistic este esential.
8. Marketingul pentru ecoturism oferă clientilor informatii complete si responsabile care conduc la cresterea respectului pentru mediul natural si cultural al zonelor vizitate si a gradului de satisfacere a turistilor.
|