Fundația Eco-Mont
Braconajul cinegetic la Valea Ierii ca sport colectiv PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Marţi, 04 Septembrie 2018 07:16

De mulți ani Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii a fost asaltat în mod discret de braconieri din zonă și din alte localități fiind tentați de faptul că este mai izolat, la marginea județului Cluj și are o pază care s-a dovedit că permite astfel de acțiuni ilegale.

De regulă, nimeni nu a văzut, nimeni nu a auzit nimic în acest sens. În mod ciudat, administratorul acestui fond, respectiv Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Cluj - AJVPS Cluj și Clubul de vânătoare Câmpia-Turzii, stuctura subordonată care administra direct Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii a organizat în mod defectuos paza acestui fond, uneori paznicul locuind la distanțe de peste 100 km și fiind foarte rar la pază în acest fond, alteori luni de zile nefiind nici un paznic angajat sau, mult mai rău, fiind angajate în funcția de paznic de vânătoare persoane cunoscute ca având frecvente acțiuni de braconaj în "palmaresul de vânător sportiv". Cum a fost posibil să se ajungă aici? Probabil că datorită corupției și a tăinuirii, altfel nu se pot explica mulțimea neregulilor existente în administrarea acestui fond de vânătoare.

Cum se zice că ulciorul nu merge de multe ori la apă și se sparge, tot așa au început să fie descoperite acțiuni de braconaj pe Fondul de vânătoare Valea Ierii. Primul caz recent a fost în anul 2017, când un vânător din Valea Ierii, probabil a confundat un cal cu o ciută (femela speciei de cerb carpatin) la lumina reflectorului, într-o acțiune de braconaj pe timp de noapte și a fost descoperit de polițiști după ce a împușcat calul unui fermier. Mai multe detalii se pot citi aici.

Alt caz mai recent a fost când polițiști de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au descoperit, se pare, o rețea de braconieri care activau pe Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii sub acoperirea că sunt membri vânători în Grupa de vânătoare Valea Ierii, iar unul dintre ei era chiar paznicul de vânătoare al acestui fond. Mai multe detalii se pot citi aici.

Sigur că se pune întrebarea: aceste cazuri de braconaj au fost singulare sau au fost un șir de acțiuni de braconaj care au fost oprite prin intervenția polițiștilor care le-au urmărit și le-au descoperit având probe care au justificat reținerea armelor de vânătoare de la acei vânători sportivi care au confundat sportul legal cu o afacere ilegală cu carne de vânat și trofee de vânătoare? Doar un copil ar putea crede că au fost cazuri singulare.

Rămâne de văzut ce politică de administrare pentru Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii va aborda conducerea AJVPS Cluj care a avut grijă să modifice Statutul acestei asociații în sensul că persoanele cu funcția de șef de grupă, ajutorul șefului de grupă și gospodarul grupei pentru Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii să nu fie alese de către membri vânători ca la alte grupe, ci să fie numite de către președintele AJVPS Cluj. Motivul a fost că este foarte mare taxa de arondare a acestui fond de vânătoare din cauza ca are foarte mult vânat și ca atare cota de recoltă, adică numărul de exemplare de vânat care se pot recolta anual este mare.

Realitatea din teren este cu totul alta. Din cauza intensificării acțiunilor de braconaj și a unei administrări ciudat de defectuoase, pe Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii au scăzut foarte mult efectivele de vânat. Evaluările efectivelor de vânat efectuate de AJVPS Cluj au fost exagerat de mari. Evaluările făcute de către Fundația Eco-Mont în anii 2014 și 2016 arată starea reală a efectivelor la acea dată. De atunci situația a ajuns și mai rea. Efectivele de vânat au scăzut continuu pe Fondul de vânătoare nr.41 Valea Ierii și vor continua să scadă până când acest fond va fi administrat în mod responsabil, eficient și cinstit.

Să sperăm că acest lucru se va și întâmpla.

Ultima actualizare în Vineri, 12 Iulie 2019 10:37
 
Date personale PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Miercuri, 23 Mai 2018 00:00

Protecția datelor cu caracter personal

Stimați membri, voluntari, beneficiari și colaboratori,

Vă informăm că, începând cu data de 25 mai 2018, intra în vigoare și sunt aplicabile noile prevederi ale Regulamentului General privind Protecția Datelor (UE) 2016/679 (prescurtat GDPR). Acest regulament vă privește și pe dumneavoastră, deoarece aduce modificări majore privind protecția datelor cu caracter personal, atât pentru membri cât și pentru operatori, și totodată vă oferă mai multe drepturi în acest domeniu.

GDPR impune un set unic de reguli, direct aplicabile în toate statele membre ale Uniunii și înlocuieste Directiva 95/46/CE și, implicit, prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Fundația Eco-Mont cunoaște importanța datelor dumneavoastră și se angajează să protejeze confidențialitatea și securitatea acestora. Pentru aceasta o să vă furnizăm într-o manieră integrată și practică informațiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal în calitate de persoane vizate (membri, voluntari, beneficiari, colaboratori și utilizatori ai website-ului-www.ecomont.ro).

Mai multe informații despre drepturile dumneavoastră puteți găsi pe site-ul Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucării Datelor cu Caracter Personal la www.dataprotection.ro

Mai jos este Regulamantul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46 CE ( Regulamentul general privind protecția datelor )

Regulamenul (UE) 2016/679

Ultima actualizare în Vineri, 12 Iulie 2019 10:38
 
Cum este sabotat Radarul pădurii... PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Luni, 26 Martie 2018 13:14

Orice activitate care este benefică pentru oameni și pentru mediul natural atrage împotrivire din partea celor care realizează profituri ilegale din activitățile care fac rău oamenilor și mediului natural.

Același lucru se întâmplă și cu sistemul informatic- Radarul Pădurii. Pentru mai multe detalii faceti clik aici.

Ultima actualizare în Luni, 26 Martie 2018 13:40
 
Principiile ecoturismului PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Sâmbătă, 19 August 2017 11:05

Ecoturismul este un mod de a face turism durabil. Este tot mai dezvoltat și aduce dezvoltare durabilă și în comunități uitate de lume, dar care au ceva sălbatic, ceva natural care să atragă turiștii. Societatea Internațională de Ecoturism a publicat în anul 1993 un set de recomandări:„Ecotourism Guidelines for Tour Operators”, care au fost acceptate și însușite apoi de către reprezentanti ai industriei turistice, ONG-uri si specialisti din întreaga lume.

Principiile ecoturismului

1. Ecoturismul se desfăsoară în cadrul naturii si se bazează pe experienta directă si personală a turistilor în natură.

2. Ecoturismul contribuie la o mai bună întelegere, apreciere si bucurie de a descoperi si ocroti natura si cultura locală traditională, atât pentru vizitatori cât si pentru comunitatea locală.

3. Ecoturismul oferă cele mai bune practici de turism si planificare din punct de vedere al conservării naturii si dezvoltării durabile. Produsul ecoturistic se desfăsoară si este condus astfel încât să protejeze si să pună în valoare mediul natural si cultural în care se desfăsoară.

4. Ecoturismul contribuie în mod pozitiv la protejarea ariilor naturale. Ecoturismul oferă modalităti practice pentru bunul management si protectia ariilor naturale (spre exemplu oferirea ajutorului financiar în actiunile de reabilitare a ariilor naturale, strângerea deseurilor lăsate de turisti sau contributii îndreptate către organizatiile de conservare).

5. Ecoturismul oferă contributii durabile privind dezvoltarea comunitătilor locale. Beneficiile locale pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpărarea de bunuri si servicii locale si folosirea facilitătilor locale.

6. Ecoturismul trebuie să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunitătii locale vizitate si să contribuie la conservarea culturii si traditiilor locale. Activitătile de ecoturism oferă în acelasi timp contributii constructive pe termen lung acestor comunităti.

7. Ecoturismul trebuie să răspundă asteptărilor turistilor. Potentialii eco-turisti au un nivel înalt de educatie si de asteptări, asadar gradul de satisfacere legat de produsul ecoturistic este esential.

8. Marketingul pentru ecoturism oferă clientilor informatii complete si responsabile care conduc la cresterea respectului pentru mediul natural si cultural al zonelor vizitate si a gradului de satisfacere a turistilor.

Ultima actualizare în Vineri, 12 Iulie 2019 10:38
 
Ziua Națională a Pădurii PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Luni, 27 Martie 2017 11:47

Ziua de 25 martie a fost stabilită oficial ca Ziua Națională a Pădurii.

Acesta este un pas practic de continuare a acțiunilor de protecție și monitorizare a exploatărilor ilegale a materialului lemnos din păduri cu acțiunui de reîmpădurire.

Mai multe informații despre acest subiect puteți citi aici.

Ultima actualizare în Luni, 27 Martie 2017 11:52
 
Speranță pentru protecția pădurilor PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Joi, 20 Iulie 2017 07:46

Ca urmare a schimărilor intervenite prin înființarea Gărzii forestiere și preluarea de către aceasta a personalului si dotărilor de la Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare-ITRSV concomitent cu lărgirea atribuțiilor de control, mai este speranță pentru protecția pădurilor, prin abilitarea personalului Gărzii forestiere de a face controale oricând și pe orice terenuri cu păduri sau cu vegetație forestieră.

Mai multe informații despre aceasta puteți citi aici.

Județele care sunt arondate Gărzii forestiere Cluj pot fi găsite aici.

Sigur că, pentru a fi eficiente aceste controale ale Gărzii forestiere, este nevoie de implicarea cetățenilor din zonă, pentru anunțarea la numărul telefonic de urgență 112 a posibilelor transporturi ilegale de material lemnos, pentru a putea fi verificate. Este nevoie și de implicarea mai activă a custodelui sitului Natura 2000 Valea Ierii și a ONG-urilor de mediu (asociații și fundații de mediu) în monitorizarea protecției pădurilor, a vânatului și a peștilor.

Doar cu o muncă în echipă, din partea instituțiilor Statului abilitate pentru protecția pădurilor, cu sprijinul populației din zonă și a ONG-urilor de mediu, această speranță pentru protecția pădurilor, vânatului și peștilor va fi realizată practic.

"Pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic." (Edmund Burke, filosof scoțian din sec.XVIII)

Pădure Valea Ierii Întreiere

Ultima actualizare în Vineri, 04 August 2017 08:03
 
Ziua mondială a apei PDF Imprimare Email
Scris de Marin Marc   
Miercuri, 22 Martie 2017 08:27

In fiecare an, în ziua de 22 martie, se sărbătorește Ziua mondială a apei. Despre importanța protejării surselor și a cursurilor de apă se poate vedea ușor că nu suntem contienți și aruncăm deșeurile direct în albii. Din această cauză foarte mulți oameni consumă apă contaminată cu diferite substanțe chimice dăunătoare sau chiar periculoase, de la materii fecale la pesticide, de la uleiuri uzate, la acid sau chiar plumb, cianură sau alte otrăvuri.

Mai multe pe această temă puteți citi aici.

Ultima actualizare în Miercuri, 22 Martie 2017 08:35
 
«ÎnceputAnterior12345UrmătorSfârşit»

Pagina 2 din 5